Joke zorgt het verschil

‘Met elkaar dragen we bij aan een betere kwaliteit van leven’ 
Luisteren naar bewoners, naasten én collega’s. Daarmee zorgt de 51-jarige Joke Braaksma-van der Meer, specialist ouderengeneeskunde bij zorglocatie Erasmus, voor het verschil. “Samenwerken is ontzettend belangrijk. Alleen mét elkaar zorg je ervoor dat elke dag waardevol is. Niet alleen voor de bewoners, ook voor jezelf.” Iedereen binnen het zorgteam draagt volgens Joke op zijn manier bij aan de kwaliteit van leven van de bewoners. “We hebben met elkaar ontzettend mooi werk.” 

Altijd gevarieerd  
Joke volgde haar opleiding tot arts binnen Noorderbreedte. Het eerste jaar werkte ze op Toutenburg. Ze deed ervaring op met bewoners met Dementie en probleemgedrag. Het tweede jaar werkte ze binnen de revalidatie. Daarna ging ze aan de slag bij de zorglocaties De Batting en De Spiker. Sinds 2020 is ze verbonden aan Erasmus. “Mijn werk is in die ruim twintig jaar altijd gevarieerd geweest. En nog steeds ontwikkel ik mezelf verder.” Zo verdiepte ze zich onder meer in de ziekte van Parkinson en palliatieve zorg. Daarnaast geeft ze supervisie en is ze betrokken bij het management. “Bij Noorderbreedte staan leren en ontwikkelen bovenaan. Daarmee kun je nog meer het verschil maken.” 

Overleggen voor juiste beslissing 
Alle opgedane kennis en ervaring zet ze dagelijks in. “Als specialist ouderengeneeskunde ben ik samen met de andere collegae van de medische dienst, de regisseur in de behandeling van alle 160 bewoners van Erasmus. Wekelijks voer ik visites uit met de zorgmedewerkers. Samen houden we in de gaten wat er speelt en wat er nodig is. Soms kan dat de inzet van een logopedist of een fysiotherapeut zijn. Dat regelen we vanuit ons multidisciplinair team. De kern van mijn vak is de vraag: wat zet je in bij bewoners en wat laat je? Alleen in overleg met de bewoner, naasten en collega’s kan ik tot de juiste beslissing komen.” 

Kijken naar kwaliteit van leven 
Joke geeft aan dat ze als arts altijd kijkt naar wat voor bewoners belangrijk is. “Ik wil weten wat hun leven zin geeft. In overleg zetten we de vervolgstappen. Zo kan de kwaliteit van leven bijvoorbeeld toenemen als bepaalde medicijnen niet meer worden ingenomen. Ook kun je chronische pijn op een andere manier behandelen dan met het toedienen van morfine. Je kunt proberen de focus van de pijn af te halen. We zetten dan bijvoorbeeld een psycholoog in, of een vrijwilliger om bepaalde activiteiten te ondernemen. Elke bewoner vraagt om een individuele aanpak die past bij zijn wensen en behoeften.” 

Gewaardeerd voelen 
Zien dat bewoners hun dagen zo goed mogelijk doorbrengen en proactief samenwerken met collega’s. Dat geeft Joke als specialist ouderengeneeskunde voldoening. “Het feit dat ik voel dat ik word gewaardeerd, maakt mijn baan eveneens waardevol. Ik krijg regelmatig complimenten, van bewoners, naasten, collega’s en het management. Daar doe ik het niet voor, maar het is wel fijn. Soms is ons werk confronterend en verdrietig. Dan is het prettig om te merken dat je met elkaar binnen de zorgteams heel sterk bent. Ik zit bij Noorderbreedte nog altijd op mijn plek!” 

Bekijk de vacatures  
Kom jij het verschil maken? Voor de verschillende zorglocaties zijn we op zoek naar vakkundige collega’s. Misschien zit jouw droombaan er wel bij. Bekijk de openstaande vacatures en solliciteer direct. Dan ben jij straks ook een van die belangrijke verschilmakers in de ouderenzorg. 


Loop een dagje mee!
Ben je nieuwsgierig hoe Noorderbreedte het verschil maakt in de ouderenzorg? Kom dan eens een dagje met ons meelopen en maak kennis met onze bewoners/cliënten én onze verschilmakers . Je kunt zelf aangeven op welke locatie je dat wilt. Hier vind je meer informatie en kun je je direct aanmelden.