Pieteke zorgt het verschil

‘Oprechte interesse voor wie je bent, dat verdient elk mens’
Voor Pieteke Talsma begint het verschil maken al bij het opstaan. Als helpende ondersteunt ze de bewoners in de ochtend. Daarmee ziet ze de bewoners letterlijk uit bed stappen. Volgens Pieteke kun je dan al heel goed signaleren hoe het met iemand gaat. Als ze vraagt of een bewoner lekker heeft geslapen en het antwoord is ‘nee’, dan vraagt ze door. “Ik wil dat iedereen zich gehoord voelt.”

‘We runnen een huishouden met elkaar’
Pieteke is begonnen als woonzorgondersteuner bij Bennema State. “Daarvoor mocht ik een opleiding doen. Maar omdat ik al helpende in de thuiszorg was geweest, kreeg ik de mogelijkheid om die rol hier weer op te pakken. Die kans heb ik direct gegrepen.” Pieteke werkt op twee groepen binnen kleinschalig wonen, met in totaal twaalf bewoners. “Zij hebben allemaal een vorm van dementie. Ik ondersteun hen bij het opstaan, het douchen en het aankleden en gedurende de rest van de dag. We doen het binnen ons zorgteam met elkaar. We runnen als het ware een huishouden.”

Kijken naar wat iemand wil en nodig heeft
Als helpende maakt Pieteke het verschil door heel goed te kijken naar wat elke bewoner nodig heeft of wil. Daar komt ze achter door zich in de bewoners te verdiepen. “Zo weet ik dat een mevrouw die in rolstoel zit en bijna niet meer praat, het heel fijn vindt om samen op haar tablet te kijken. We kijken dan of haar familie nog een berichtje heeft gestuurd. Ook houdt ze van jaren vijftig-muziek. Die nummers zoek ik voor haar op YouTube of Spotify. Het is zo mooi om te zien hoe ze daar intens van geniet. Dat ontroert mij elke keer weer. Ik denk dat dat komt doordat ik zie wie zij ooit is geweest. Ik zie de normale persoon en niet degene die door het ziekteproces gaat.”

Zoeken naar aanknopingspunten
En zo weet Pieteke precies welke bewoner wat graag wil doen. Met een andere bewoonster kijkt ze filmpjes van ringrijden. “Dat heeft mevrouw altijd gedaan. Als ze naar filmpjes kijkt van ringrijden, dan zie je haar gewoon stralen.” Eigenlijk kent Pieteke alle bewoners heel goed. En als er iemand nieuw komt wonen, dan leest ze heel zorgvuldig het zorgleefdossier en gaat ze in gesprek met naasten. “Daarmee krijg ik dan weer aanknopingspunten om het verschil te kunnen maken.” 

Bekijk de vacatures 
Kom jij het verschil maken? Voor onze verschillende zorglocaties in Fryslân zijn we op zoek naar vakkundige collega’s. Misschien zit jouw droombaan er wel bij. Bekijk de openstaande vacatures en solliciteer direct. Dan ben jij straks ook een van die belangrijke verschilmakers in de ouderenzorg.

Bekijk de vacatures

Loop een dagje mee!
Ben je nieuwsgierig hoe Noorderbreedte het verschil maakt in de ouderenzorg? Kom dan eens een dagje met ons meelopen en maak kennis met onze bewoners/cliënten én onze verschilmakers . Je kunt zelf aangeven op welke locatie je dat wilt. Hier vind je meer informatie en kun je je direct aanmelden.

Loop een dagje mee