Kim zorgt het verschil

‘Naast de medische kant richten op welzijn en levenskwaliteit’
Als specialist ouderengeneeskunde maakt Kim Vermeirsch voor ouderen graag het verschil. Ze doet dat door goed te luisteren naar de hulpvraag van de kwetsbare bewoners van Abbingahiem. Ze brengt alles goed in kaart. Dat doet ze samen met het multidisciplinair team van deskundigen, onder wie psychologen, ergotherapeuten en fysiotherapeuten. “Door echt langere tijd in gesprek te zijn met een bewoner, krijg ik een breed beeld van iemand. Daardoor kan ik samen met mijn collega’s zorg en behandeling op maat bieden. Doordat ik bewoners langere tijd volg, leer ik ze beter kennen dan wanneer ik in een ziekenhuis zou werken.”

Leven zo aangenaam mogelijk maken
Om echt het verschil te maken kijkt Kim verder dan de medische vraag. Ze kijkt ook naar wat iemand nog meer nodig heeft. “Soms kan dat een stuk preventie zijn, bijvoorbeeld om te voorkomen dat iemand valt of decubitus krijgt. Het komt ook voor dat de inzet van bepaalde hulpmiddelen of psychische ondersteuning nodig is. Een groot deel van mijn werk bestaat ook uit palliatieve zorg. De zorg gericht op het welzijn in de laatste fase van het leven. Het is niet zo dat cliënten in de ouderenzorg allemaal snel overlijden, een palliatieve fase kan ook langer duren. Sommige mensen zijn inderdaad kort bij ons, maar anderen zeker niet. Het is belangrijk dat we het leven voor iedereen zo prettig mogelijk maken. We kunnen een ziekte vaak niet genezen, maar door in te zetten op het bestrijden van de klachten en de beperkingen kunnen we nog veel betekenen.”

Medische zorg én oog voor levenskwaliteit
De bewoners van Abbingahiem zitten in de meest kwetsbare fase van hun leven. Thuis wonen gaat niet meer. Meestal hebben ze een combinatie van ziektebeelden, op lichamelijke en/of psychisch vlak. Ze nemen ook vaak verschillende medicijnen en zijn afhankelijk van anderen voor onder meer de persoonlijke verzorging. “Wij bieden daarom als artsen de medische zorg én we richten ons daarbij op welzijn en levenskwaliteit in de breedste zin van het woord”, aldus Kim. “Dat betekent dat ik als specialist ouderengeneeskunde onder meer tijdig signaleer wanneer nieuwe problemen of risico’s zich aandienen. Ik houd de gezondheid en levenskwaliteit goed in de gaten. Denk aan het voorkomen dat iemand valt of ondervoed raakt. Of aan hulp en ondersteuning bij mensen die eenzaam zijn of minder goed hun dag kunnen inrichten.”

Regie op zorg en behandeling
Vanuit haar functie als arts voert Kim de regie over het geheel van zorg en behandeling voor een bewoner. “Ik heb wel eens meegemaakt dat een bewoner zoveel zorgverleners om zich heen had, dat er geen overzicht meer was voor de bewoner. Het was daarom goed om iedereen op één lijn te krijgen. Daarbij hebben we kritisch gekeken naar de noodzaak van de verschillende medicijnen en controles. Daarmee kwam er meer rust en duidelijkheid voor de bewoner. We zien dat mensen daardoor veel meer eigen regie krijgen en zich prettiger gaan voelen. Dan maak je dus echt het verschil.”

Bekijk de vacatures
Kom jij het verschil maken? Voor onze verschillende zorglocaties in Fryslân zijn we op zoek naar vakkundige collega’s. Misschien zit jouw droombaan er wel bij. Bekijk de openstaande vacatures en solliciteer direct. Dan ben jij straks ook een van die belangrijke verschilmakers in de ouderenzorg.

Bekijk de vacatures

Loop een dagje mee!
Ben je nieuwsgierig hoe Noorderbreedte het verschil maakt in de ouderenzorg? Kom dan eens een dagje met ons meelopen en maak kennis met onze bewoners/cliënten én onze verschilmakers . Je kunt zelf aangeven op welke locatie je dat wilt. Hier vind je meer informatie en kun je je direct aanmelden.

Loop een dagje mee