Gaatske zorgt het verschil

‘Gewoon mezelf zijn en een echt gesprek voeren’
Gewoon zichzelf zijn. Dat is de manier waarop Gaatske de Vries, leerling-verpleegkundige bij Ymedam, het verschil maakt. “Contact maken is zo belangrijk. Daarom ga ik graag in gesprek met de bewoners. Daarvoor gebruik ik vaak zaken uit mijn eigen leven. Dan vertel ik over mijn zoon, mijn vriend en mijn honden. Een tijdje geleden vertelde ik tegen een bewoner dat ik niet getrouwd ben. Waarom niet, vroeg ze. Omdat hij niet wil, zei ik. Maar, zei ik, als hij niet wil samenwonen, dan maak ik het uit. Ze vond dat ik groot gelijk had. We hadden echt een gesprek. Vergis je niet, de bewoners hebben weliswaar dementie, maar dat wil niet zeggen dat ze geen praatje van deze tijd willen.”

Verschil maken door te begrijpen wat zorg is
Gaatske maakt ook het verschil door te beseffen dat zorg meer is dan billen wassen. “Het gekke is dat mensen dat altijd denken. Als je kunt zien dat de zorg meer is dan dat, kun je het verschil al snel maken! Als verpleegkundige heb ik de verantwoordelijkheid voor de zorg rondom een bewoner. Maar dat doe ik niet alleen. Dat doen we samen in ons team, met de woonzorgondersteuners, helpenden en verzorgenden. We doen het met elkaar. En ik ben sowieso niet van de hokjes, wel van het samenwerken. Dus dat kan ook betekenen dat ik een keer de wc poets en een andere collega een kopje koffie aan de bewoner schenkt.”

Kijken wat iemand wil en kan
Door goed in te schatten wat iemand nodig heeft en wil, probeert Gaatske te zorgen voor een waardevolle dag. “Soms is dat een grapje, even lachen met elkaar, een andere keer wil iemand rust. Ik kan elke bewoner in de gordijnen krijgen van het lachen of op mijn schouder in slaap laten vallen. Ik heb daar voelsprieten voor, denk ik. Ook kijk ik niet op mijn klok. Loopt mijn planning anders, dan is dat zo. Heb ik de aardappelen niet kunnen schillen, dan pakt mijn collega dat later op. Ik moet alleen zorgen dat iedereen zijn medicijnen, eten en zorg op tijd krijgt. Daartussen zit flexibele tijd. Ik kijk ook wat onze bewoners graag willen of nog kunnen. Zo heb ik mijn schoonvader gevraagd om een sjoelbak te maken, maar dan een meter korter, omdat onze bewoners minder kracht hebben. Zo mooi om te zien dat daarvan wordt genoten.” 

Bekijk de vacatures 
Kom jij het verschil maken? Voor onze verschillende zorglocaties in Fryslân zijn we op zoek naar vakkundige collega’s. Misschien zit jouw droombaan er wel bij. Bekijk de openstaande vacatures en solliciteer direct. Dan ben jij straks ook een van die belangrijke verschilmakers in de ouderenzorg.

Loop een dagje mee

Loop een dagje mee!
Ben je nieuwsgierig hoe Noorderbreedte het verschil maakt in de ouderenzorg? Kom dan eens een dagje met ons meelopen en maak kennis met onze bewoners/cliënten én onze verschilmakers . Je kunt zelf aangeven op welke locatie je dat wilt. Hier vind je meer informatie en kun je je direct aanmelden.

Bekijk de vacatures