Froukje zorgt het verschil

‘Mensen met dementie moet je laten doen wat ze willen en nog kunnen’
Een praatje, een grapje, een dolletje en kijken naar wat iemand leuk vindt om te doen. Dat is de manier waarop Froukje Dijkstra Cnossen, woonzorgondersteuner in De Batting in Harlingen, het verschil probeert te maken. “Ik kijk altijd naar wie de bewoner is. Wat vindt hij leuk en wat kan hij zelf? Dat moet je onderzoeken.”

Ik ben altijd vrolijk en tegelijk serieus
Op de groep van Froukje wonen negen bewoners die allemaal dementie hebben in een vergevorderd stadium. Een aantal van hen zit in een rolstoel en kan daardoor niet makkelijk zelf bewegen. Froukje probeert vanuit haar functie het verschil te maken door te zorgen voor een vrolijke noot. “Ik maak het gezellig en houd van een praatje en een grapje. Ik kijk vooral naar de dingen die ze leuk vinden om te doen. Een ding is daarbij heel belangrijk: je moet de bewoners altijd serieus nemen. Als iemand ergens meezit of iets niet wil, dan kun je daar niet zomaar aan voorbijgaan.”

Altijd kijken naar wat iemand kan
Tijdens haar werk zet Froukje daarom in op het steeds beter leren kennen van de bewoners. “Wie zijn ze? Wat vinden ze leuk? Wat doen ze graag? En wat kunnen ze nog? Dat laatste moet je echt onderzoeken, want mensen met dementie kunnen vaak meer dan je denkt. Zo heb ik bij een bewoonster ontdekt dat ze borduren heel leuk vindt en dat ze dat nog kan. Weliswaar met heel grof gaas en grote steken, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat ze ervan geniet.”

Respect en veiligheid verdient iedereen

De persoonlijke aandacht en het zien wat mensen nog kunnen, vindt Froukje het leukst van haar baan. “Je tovert daarmee bij de bewoners een lach op het gezicht. Maar mijn werk is ook waardevol omdat ik in het laatste stukje van hun leven een rol mag spelen. De mensen komen niet meer thuis, ze sterven hier. Dat ik kan bijdragen aan dit deel van hun leven, geeft mij voldoening. Je moet niet vergeten al deze mensen hebben hun eigen persoonlijkheid, met hun eigen normen en waarden. We hebben bijvoorbeeld een dominee en een verpleegkundige bij ons wonen. Iedereen die hier woont verdient respect en moet zich veilig kunnen voelen.”

Bekijk de vacatures 
Kom jij het verschil maken? Voor onze verschillende zorglocaties in Fryslân zijn we op zoek naar vakkundige collega’s. Misschien zit jouw droombaan er wel bij. Bekijk de openstaande vacatures en solliciteer direct. Dan ben jij straks ook een van die belangrijke verschilmakers in de ouderenzorg.

Bekijk de vacatures

Loop een dagje mee!
Ben je nieuwsgierig hoe Noorderbreedte het verschil maakt in de ouderenzorg? Kom dan eens een dagje met ons meelopen en maak kennis met onze bewoners/cliënten én onze verschilmakers . Je kunt zelf aangeven op welke locatie je dat wilt. Hier vind je meer informatie en kun je je direct aanmelden.

Loop een dagje mee