Adam zorgt het verschil

‘Luisteren naar iemands levensverhaal is zo belangrijk’ 

Luisteren naar iemand zijn levensverhaal. Verbanden leggen tussen het verleden en het heden. Samen met de bewoner bepaalde conclusies trekken. Begrip tonen en erkennen dat het bijvoorbeeld niet altijd makkelijk is of is geweest. Adam van Rhenen, psycholoog bij Noorderbreedte, probeert met vele dagelijkse gesprekken het verschil te maken voor kwetsbare ouderen. “Sommige bewoners weten door hun cognitieve aandoening niet altijd dat ze met een psycholoog aan het praten zijn. Dat maakt niet uit. Gewoon door er te zijn, te luisteren en adviezen te geven, kan ik al veel betekenen.” 

Van betekenis zijn 
Dat van betekenis zijn voor de bewoners geeft Adam voldoening. “Het is fijn als je ziet dat mensen profijt hebben van de gesprekken die we voeren. Onlangs zag ik in een rapportage van een collega staan dat een bewoonster zo positief meedeed tijdens activiteiten. Daarvoor was dat minder. Toen mijn collega haar vroeg waar die verandering door kwam, zei ze dat ze met een psycholoog praatte. Dat hielp haar. Onze gesprekken hadden in een heel korte tijd zo’n enorm positief effect gehad. Het voelt goed als je op die manier kan bijdragen aan iemand zijn welzijn.”   

Ook aandacht voor collega’s 
Adam zorgt ook graag voor het verschil voor zijn collega’s. “We leveren als zorgmedewerkers en behandelaren de zorg met elkaar. Samen zorgen we voor de waardevolle dag van de bewoners, maar ook voor onszelf. Vanuit mijn vakgebied geef ik desgewenst advies aan collega’s, bijvoorbeeld als ze te maken hebben met specifiek gedrag bij een bewoner. Ik kijk tijdens een gedragsvisite wat er precies speelt. Vervolgens geef ik aan hoe ze een bewoner het beste kunnen benaderen. Op die manier wordt zowel het welzijn van de bewoner als van mijn collega’s verbeterd.” 

Dezelfde ambities  
Het samenwerken met de verschillende disciplines maakt voor Adam zijn functie bij Noorderbreedte extra aantrekkelijk. Ook de ambities die Noorderbreedte heeft, passen bij hem. “Noorderbreedte gaat echt voor persoonsgerichte zorg. De bewoner staat centraal; we kijken naar zijn levensverhaal. We luisteren naar wat de wensen en behoeften zijn en leveren vervolgens maatwerk. Daarnaast is Noorderbreedte continu bezig om de kwaliteit van zorg verder te verbeteren. Zo is Toutenburg inmiddels een Regionaal Expertise Centrum op het gebied van Huntington. We zijn bezig met de ontwikkeling van Toutenburg tot een Doelgroep Expertise Centrum voor gerontopsychiatrie.” 

Blijven ontwikkelen  
Adam gaat binnenkort eveneens diensten draaien binnen de locatie Friesma State. “Daar kan ik mijn rol als psycholoog op een andere manier verder invullen. Ik ga werken met een andere doelgroep binnen een andere teamsamenstelling. Ik blijf mij ontwikkelen. Ik krijg daar alle kansen voor. Ik vind het heel bijzonder om te merken wat ik een korte tijd allemaal naast mijn studie erbij heb geleerd. In het contact maken met bewoners heb ik bijvoorbeeld veel ervaring opgedaan. Ik ontdekte al snel dat ik dat het beste doe door mij intuïtie te volgen. Natuurlijk heb je daar allerlei gesprekstechnieken voor. Ik merk alleen dat het bij onze bewoners echt gaat om luisteren. Je moet horen wat ze zeggen en wat ze niet zeggen.” 

Bekijk de vacatures  
Kom jij het verschil maken? Voor de verschillende zorg- en behandelteams zijn we op zoek naar vakkundige collega’s. Misschien zit jouw droombaan er wel bij. Bekijk de openstaande vacatures en solliciteer direct. Dan ben jij straks ook een van die belangrijke verschilmakers in de ouderenzorg.